<
Vrouw achter laptop bezig met thuisstudie van NHA

Thuisstudie; de voor- en nadelen

Nadat we tijdens onze huwelijksreis onze harten opnieuw verloren, dit keer niet aan elkaar, maar aan het prachtige en gastvrije Portugal, wisten we het zeker: hier zullen we veel vaker naar toe gaan! Om deze reden leek het ons leuk om ons wat te gaan verdiepen in het leren van de taal, wordt het een thuisstudie of gaan we ergens lessen volgen? En wat zijn de voor- en nadelen?

Maar waar?

Onze 1e stap was uiteraard Google raadplegen voor cursussen bij ons in de buurt. Er is een enorm aanbod aan cursussen, variërend van een paar lessen in een zaaltje van een buurtcentrum tot volledige opleidingen op Europees niveau. Ook de prijs varieert nogal…

Nog best lastig

Dat Portugees niet een taal lijkt die veel mensen in Nederland willen leren blijkt al snel, want er zijn weliswaar veel verschillende soorten cursussen, maar er is weinig keuze in dag en tijdstip van de lessen. Voor de gemiddelde volwassen 40-er is een cursus volgen op maandag tussen 10 en 12 uur in de ochtend meestal lastig te organiseren…

Dan maar eens uitzoeken of er mogelijkheden zijn voor privé lessen, gewoon door iemand uit de buurt. Via de buurt-app Nextdoor komen we terecht bij een Portugees sprekende dame uit Brazilië die eventueel wel aan huis les wil komen geven. Zij heeft ook ervaring in het onderwijs, dus dat lijkt een goede keuze. Wanneer we willen overleggen over het tarief is ze nogal vaag, het hangt er van af hoe vaak we willen dat ze komt en hoe lang de lessen moeten zijn. Ook qua cursusmateriaal is niet helemaal duidelijk wat de bedoeling is. Na even rond lezen op het web blijkt bovendien dat Braziliaans-Portugees nogal schijnt te verschillen van Europees-Portugees, dus ook dit mee laten wegend besluiten we dat we toch verder gaan zoeken.

Thuisstudie

Dan misschien maar beginnen met een zelfstudie… Ook daarin zijn natuurlijk talloze aanbieders met grote verschillen in aanbod en prijzen. Omdat het uiteindelijk de bedoeling is om ook wel een keer echt met de spreekvaardigheid aan de slag te gaan laten we de duurdere aanbieders al gauw vallen als mogelijke kanshebbers.

Uiteindelijk een keuze gemaakt

Na een lange zoektocht vergelijkingen kwamen we terecht bij de NHA. NHA heeft een groot aanbod aan goedkope curussen, zo ook een thuisstudie Portugees voor Beginners, een cursus bestaande uit 48 lessen, voorzien van geluidsfragmenten. Je ontvangt twee grote klappers met de lessen op papier, een mediaspeler waarop je de geluidsfragmenten kan afspelen en, indien je kiest voor de variant met begeleiding, opnemen om te verzenden naar de leraar. Tevens krijg je toegang tot je eigen digitale leeromgeving waarin al deze zaken ook terug te vinden zijn. Het geheel is redelijk qua kosten en in termijnen te voldoen, wat ook best een fijne optie is. We hebben hier gekozen voor de cursus zonder begeleiding (dit kan eventueel tussentijds tegen een bijbetaling gewijzigd worden).

Relatief makkelijk

We zijn nu een tijdje bezig met deze cursus en het is eigenlijk best leuk om zo de taal een beetje te leren. Er worden vrij gangbare en herkenbare situaties behandeld en dagelijkse onderwerpen besproken in de dialogen. Tussendoor wordt er tevens wat informatie gegeven over de cultuur en gewoonten van Portugal. Een gemis is wel het feit dat er niemand is om Portugees mee te spreken, die ook eventuele fouten in uitspraak kan corrigeren.

De voor- en nadelen van een thuisstudie van NHA op een rijtje:

Voordelen

 • Studeren op een moment dat het jou uitkomt
 • Betaalbaar en betaling in termijnen
 • Goed studiemateriaal, inclusief mediaspeler en een digitale leeromgeving
 • De leeromgeving blijft na de studie van (in dit geval) een jaar nog 5 jaar beschikbaar
 • Eventueel ondersteuning door een docent op afstand voor het nakijken van het huiswerk (tegen een meerprijs van €20)
 • Cursus kan afgesloten worden met examen en officieel diploma
 • Studeren in je eigen tempo
 • Welkomstcadeau 9” tablet met toetsenbord om te gebruiken voor je studiemateriaal

Nadelen

 • Geen daadwerkelijk gesproken dialogen tijdens de les met een docent, waardoor met name de uitspraak niet gecontroleerd wordt. Spreekvaardigheid blijft mogelijk achter
 • Je moet wel zelf de discipline opbrengen om geregeld te gaan studeren
 • Je wordt niet getest

Goed resultaat

Uiteraard is het doel dat jij wilt bereiken met een cursus heel belangrijk om in gedachten te houden bij de keuze van de vorm waarin je deze gaat volgen. Voor ons is deze cursus een goede opstapmethode om de allereerste basis te leren. Bij de eerste vakantie in Portugal na het starten van de lessen (7 stuks tot dat moment) bleek dat er toch al wel eenvoudige zinnen gewisseld kunnen worden met een niet al te snel sprekende local. Dit stimuleert om ook na terugkomst door te gaan met wekelijks wat tijd investeren in de lessen. Tot nu toe is het resultaat in ieder geval bevredigend!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *