<
hitte golf en een thermometer

Wat te doen bij een hittegolf

Phoe, wat is het heet! Er heerst een hittegolf zoals jullie allemaal wel gemerkt hebben. Buiten zijn is eigenlijk geen optie meer maar binnen is het ook niet echt meer te doen. In ons normale o zo koude kikkerlandje zijn we dit (nog) niet zo heel erg gewend.

Hoe gaan we deze hitte in hemelsnaam doorstaan?!

Koel blijven met deze hitte is een enorme uitdaging maar wel heel erg belangrijk. Enkele risico’s van oververhitting zijn hittestress, hittekrampen, hitte-uitputting en zelfs hitte beroerte.

Het is ons allemaal bekend dat veel water drinken een echte must is. Vooral voor de ouderen en baby’s is dit heel erg belangrijk. Maar hoe komen we nou verder door deze super hete dagen zonder dat we omvallen van de hitte?

Beter even geen alcohol

Drink niet te veel suikerrijke dranken zoals frisdrank. het is ook verstandig om uit de buurt van alcoholische en cafeinerijke dranken te blijven. Dit zijn namelijk natuurlijke vocht afdrijvers. Wacht ook niet met drinken tot je dorst hebt. Als je te lang wacht met drinken kun je krampen krijgen. Dit is een teken dat je moet drinken. Handig is om een waterfles bij je te hebben waar je constant wat van kan drinken.

Kies verkoelende etenswaren

Kies voedsel zoals salades, verse rauwe etenswaren zoals komkommer en tomaat en groenten en fruit. Lichtverteerbaar eten zoals een lekker soepje is ook prima gedurende deze hitte. Wat extra zout kan je ook goed gebruiken zodat je je vocht wat beter vast kan houden

Leg een fles met bevroren water voor een ventilator

Een ventilator verkoelt niet, deze verplaatst alleen de lucht in je kamer. Is de lucht al warm dan zal hij dus alleen warme lucht verplaatsen. Als je een fles met bevroren water voor de ventilator zet dan verplaatst hij dus de koude lucht van het ijs door het huis. Op deze manier zal je de temperatuur in de kamer zeker kunnen verlagen. Zorg er wel voor dat de ventilator niet rechtstreeks op je gericht staat want je wil er natuurlijk niet verkouden van worden. Je kan ook eens kijken voor een mobiele airco.

Zet al je elektrische apparaten uit

Oke, op de bank chillen, netflix kijken en je de hele dag niet verroeren klinkt natuurlijk heel goed, maar voel eens aan je tv hoeveel warmte er vanaf komt. Het is dus beter om je tv, lampen en computer uit te schakelen. Dus ipv tv kijken misschien toch maar eens voor dat goede boek gaan wat al jaren in je kast licht te verstoffen. De ventilator natuurlijk aan laten 😉

Sluit deuren en ramen

Hou de zon buitenshuis. Het is verstandig om deuren en ramen overdag dicht te houden. Ook is het verstandig om zonwering voor de ramen te hangen. Als de zon eenmaal onder is is het slim om alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Hopelijk kan je op deze manier de warmte die toch binnen is gekomen toch verdrijven

Verkoeling

Ga je toch lekker naar buiten zoek dan de verkoeling op. Zet bijvoorbeeld een heerlijk verkoelend zwembad in je tuin of ga lekker naar het strand. Blijf wel zo veel mogelijk in de schaduw en smeer je heel goed in met een goede beschermende factor. Probeer tussen 12:00 uur en 14:00 binnen te blijven. De zon is dan het scherpst.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *